Андрей Делчев, БПГА: Не се очаква недостиг на горива в страната

Интервю на Андрей Делчев, изп. директор на БПГА за БНР

Целия репортаж можете да видите тук

Страната ни има достатъчно автомобилни, корабни и самолетни горива и не се очаква да има  недостиг в случай на нарастване на напрежението между Русия и Украйна. Това каза за „Хоризонт“ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Принципно е ясно, „че цяла Европа е силно зависима от доставките от Русия, не само на природен газ, но и на нефт, а и на течни горива като краен продукт“, казва Андрей Делчев и допълва, че България не прави изключение.

„Но България все пак има и алтернативни източници през внос. Освен това подържа и задължителни 90-дневни запаси от горива. Част, от които се съхраняват на територията на страната, част от които по силата на възможностите, които законът дава, се съхраняват в други европейски държави, членове на ЕС, но в сравнително къс срок се предполага, че могат да бъдат доставени в България“.

По този начин „България поне за 90 дни е гарантирана или 90 дни плюс оперативните запаси, които се намират в складовете в страната. Това е сравнително дълъг период – една четвърт от годината“.

Затова Андрей Делчев не очаква „да настане драма и колите да не могат да се движат поради липса на горива. Също самолетите и корабите“

Освен това „тук трябва да подчертаем, че това са запасите за търговски нужди. Държавният резерв за военни цели, за осигуряване на армията е съвсем различна тема. Той при някакви положения също може да бъде освободен, но той не влиза в тези 90 дни. Т.е. в държавата има и допълнителни количества, които се съхраняват в държавния резерв“, посочва изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев.

 

Източник: Българско национално радио