Дайте си време да спрете!

За да спре, при скорост от 140 см/час, на технически изправен автомобил са нужни над 150м разстояние, което се равнява на дължината на едно футболно игрище.

При това само ако метеорологичните условия са добри, а реакцията на водача – мигновена.

seatbelts

Сложете си колана и на задната седалка!

Пътник без колан не само може да пострада при инцидент – той може да нарани и дори убие с тялото си другите пътници в автомобила. Сложете си предпазния колан, независимо дали пътувате на предната или на задната седалка в автомобила (а също и в автобуса)!

В противен случай рискувате не само своя, но и живота на останалите пътници.

no_texting

Пиши, когато стигнеш!

Разсейването (включително използването на мобилен телефон) по време на шофиране може да се сравни с движение със затворени очи. Три секунди отнето внимание са достатъчни, за да предизвикат пътен инцидент.

babyseat

Детското столче защитава детето!

През всяка секунда от пътуването, когато детето не е седнало в него, са застрашени животът и здравето му. Ако автомобилът е в движение, детето трябва да бъде в детското столче, с правилно поставени и закопчани колани.

dont_drink

Няма безопасно количество алкохол зад волана!

Дори една бира или друга слабоалкохолна напитка могат да повлияят на реакциите и възприятията Ви!

Никой не знае кога ще попадне в пътнотранспортно произшествие. Вземете всички мерки за безопасност сега, защото в следващата минута може вече да е късно!

НА ПЪТЯ ЖИВОТЪТ Е С ПРЕДИМСТВО!

Програмата е съвместна инициатива на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българска петролна и газова асоциация