На какви цени ще зареждаме гориво през празничните дни?

“У нас горивата са значително по-евтини, отколкото в ЕС”, посочи Светослав Бенчев

“Предполагам, че за Великден цените на горивата на бензиностанциите ще останат на нивата, които наблюдаваме и сега”. Имаше едно поскъпване на петрола от 10 долара през последните дни, което се дължеше на съкращаване на добивите от страна на ОПЕК, но се надявам, че това увеличение на суровия петрол ще се отрази на цените след празниците. Поскъпването ще бъде в рамките на жълти стотинки. Такова не сме виждали през последните месеци. За последните шест – както бензинът, така и дизелът са поевтинели с 15-18% – това коментира през bTV Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

“Има тенденция на поевтиняване на дизела, но неговата цена беше по-висока в сравнение с бензина. В Европа потреблението на дизела особено при тежкотоварния транспорт е по-високо. Бензинът е задържал цени, които са напълно адекватни. У нас цените на горивата са значително по-ниски отколкото в ЕС. Пазарът вече свикна с войната в Украйна. Динамиката при цените през последната година се дължи на геополитическите събития. Така ще бъде и през следващите години”, посочи още той. 

“Глобите, които бяха наложени на Лукойл все още не са платени. Не виждам причина санкциите да променят нещо на пазара на горива”, заяви Бенчев.

Той очаква пазарът да остане стабилен до края на годината и разказа за кампанията “С бистър ум зад волана”

Цялото интервю можете да видите ТУК:

Източник: bTV