С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас

Интервю на Андрей Делчев, изп. директор на БПГА: Пазарът с горива е снабден, около Великден ново поскъпване не се очаква

С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас. Цената е функция на движението на цената на суровия петрол. Трудно е да се правят прогнози, защото цената е несигурна. По време на война е важно да се търсят и резервни варианти за внос на горива. Това заяви в “Денят започва” изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

“Функция от цената на суровия петрол. Изцяло цял свят в момента, България в частност, зависи от това как ще се движи суровият петрол, а суровият петрол в огромна степен зависи от войната в Украйна и от санкциите, които Европейският съюз ще наложи или няма да наложи върху търговията със суров петрол, внасян от Русия. За момента такава санкция няма, руски суров петрол се продава. По тази причина българската рафинерия в Бургас работи, произвежда горива, пазарът е снабден”, допълни Андрей Делчев.

По думите му обаче има редица фактори, които водят към подтискане на цената на суровия петрол като се започне от това, че доларът е скъп.

“Ако суровият петрол бъде забранен от Русия, основният въпрос ще бъде откъде ще внасяме суров петрол, как ще работи рафинерията, как ще доставя горива и откъде ще внасяме горива, тогава въпросът колко ще струват горивата ще бъде на втори план, въпросът ще бъде за колко време ще има горива. Отговорът е поне 90 дни от задължителните запаси, които държавата има, има и търговски запаси, но все пак трябва да се търсят резервни варианти”, добави Андрей Делчев.

Той поясни, че при 200 долара на барел цената може да достигне 4 лева на литър и че е вярна тенденцията, че хората са започнали да зареждат за по-малка сума.

“Преди се зареждаха пълни резервоари, сега се зареждат 20 – 30 – 40 – 50 лева. При малките бензиностанции натискът е наистина много тежък. Една от мерките, които могат да бъдат предприети, е намаляването на ДДС, но с колко може да каже министърът на финансите. Държавата не може да намали акциза, тъй като сме на минималния размер наложен от Европейския съюз. Налагане на тавани върху цените ще доведе до дефицит на пазара. Ако цените продължават да растат, държавата ще се намеси”, коментира Андрей Делчев.

Той обяви, че около Великден ново поскъпване на горивата не се очаква. Според Андрей Делчев има големи разлики в цените между отделните градове, което се дължи основно на конкуренцията – брой бензиностанции на едно място, както и на логистиката – транспортните разстояния. Той каза още, че разлика в цените има дори в различни квартали на София.

 

Цялото интервю можете да видите тук

Източник: БНТ новини