Светослав Бенчев, Българската газова и петролна асоциация, във “В развитие”

Интервю на Bloomberg TV

Изненада от срещата на ОПЕК+ нямаше. Ограничения се очакваха, но бе изненадващо, че ограниченията са доброволни. Всички загубиха по малко, за да се запази целостта на организацията. Балансът в крайна сметка спечели. Това каза Светослав Бенчев от Българската газова и петролна асоциация, в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Веселина Спасова.

Вижда се желание от страна на Саудитска Арабия и Русия да намалят добива на петрол, но другите производители не подкрепят тази позиция на фона на факта, че САЩ предлага сериозни количества. Става все по-трудно картерът да контролира пазара. Африканските страни не пожелаха да подкрепят предложенията на Саудитска Арабия. Тъпърва ще видим как ще се развие ситуацията, защото ако тези квоти се изпълнят, положението на пазара ще се затрудни, но сериозно се съмнявам това да се случи, коментира Бенчев.

Срещата на ОПЕК+ вчера може да се обобщи с думата “доброволно” и със стремежа да се запази цялостта на картела, подчерта събеседникът, но добави, че ако картелът поддържа добри връзки с другите страни, извън САЩ, то той ще продължи да се развива и ще има влияние върху света.

Важен фактор, който ще влияе върху бъдещето на ОПЕК+ е как ще се развива мобилността и алтернативните горива, каза още гостът. 

В бъдеще предстои да виждаме и други разногласия в картела, но и по-сериозни решения. Въпреки това, особено с политиката за разширяване и влизането на Бразилия, организацията има сериозни шансове да има голямо влияние върху петролното бъдеще на света, категоричен бе Светослав Бенчев. 

“Това, което организацията предлага на производителите на петрол е сигурност и гарантирани приходи. Без нея цените ще бъдат доста волатилни и точно за това от гледна точка на производителите е добре да си част от ОПЕК или поне от ОПЕК+. ” 

Напрежението на вчерашната среща бе очевидно, подчерта Бенчев. “Имаше изявления, че ще има задължителни квоти, което не се случи. Но все още има интерес от страна на всички държави да се запази целостта. Африканските държави, които са опозиция в момента на Саудитска Арабия, също имат полза от запазване на организацията, защото ако няма такова обединение, Саудитска Арабия може да оцелее и при много ниски цени. Още е прекалено рано да се говори за разрив на картела. Ще видим през седващите два месеца какво ще се случи”.

За реалното отражение върху цените в България след последното развитие на събитията на петролния пазар гостът каза, че ако петролът се запази в тези стойности, “ще посрещнем Коледните празници, а защо не и Новогодишните на тези нива”, като цените се движат в широки граници, което показва висока конкуренция.

Какво ще е влиянието върху петролните пазари ако китайската икономика отново тръгне нагоре? Какво е влиянието на войната между Израел и “Хамас”? 

 

Вежте цялото интервю ТУК