Светослав Бенчев: Бургаската рафинерия продава на пазарни цени

Защо цените на горивата у нас не поевтиняват? – темата коментира в студиото на “Денят започва” Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Според него в момента долара е над 2 лв. Рафинерията работи с природен газ, а цената в момента е доста висока, разходите за ток по бензиностанциите са високи, заплати и инфлация – това са част от основните причини цените на горивата да не са на ниво от преди няколко месеца или преди години.

“Цените все пак са на едни доста добри нива за разлика от тези в редица други държави в ЕС. Цената зависи от това какви са цените на готовите нефтопродукти на международните борси. Цената на бензина е по-ниска от цената на дизела и това се дължи на факта, че в Европа се търси повече дизел. Освен това има и опасения, че с влизането на ембаргото на руските продукти от 5 декември, ще има и недостиг на дизел в ЕС. Пазарите не искат да рискуват и затова предпочитат да си осигурят количества гориво – дизел и това води до покачване на цената. Поне за момента нещата с на бензина и пропан бутана не стоят така”, Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.”

Бургаската рафинерия продава на пазарни цени и всеки може да види това нещо. Цените на българския пазар са значително по-ниски от средните в ЕС, дори и най-ниските, посочи още Бенчев.

Цялото интервю можете да видите във ВИДЕОТО

Източник: БНТ