Светослав Бенчев с прогноза за цените на горивата, в Европа има криза за дизел

Интервю на Светослав Бенчев – главен юрист на БПГА за Bulgaria On Air

Тенденцията засега е цените на горивата да останат на тези нива или малко да поевтинеят. На световните пазари цената е под 80 долара за барел. Това се дължи на опасенията от корона вирус и ситуацията в Китай, в същото време търговците се страхуват от рецесия. Това заяви експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев в студиото на “Денят ON AIR”. 

Той уточни, че цената на петрола отново е тръгнала леко нагоре, а причината е в ниските нива американски запаси, но движението е в рамките на 1-2 долара и няма да се отрази на българския пазар. Бенчев коментира и отпадането на помощта от 25 ст. на литър гориво за шофьорите.

“Това се случи в доста добър период при понижаване на цените на горивата. Има разлика от средата на декември досега. Помощта не беше насочена към целеви групи, ЕК каза че тази помощ е дискриминационна. Още септември ЕС прати писмо до МФ с препоръка да я спре в края на ноември”, посочи Бенчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него ще има нова помощ от държавата, но трябва да се определи точният механизъм, за да стига тя до наистина нуждаещите се. 

“Говореше се за хора с доходи до 1000 лв. на месец. Идеята е тези пари да се дават за енергоносители, ток и газ, под формата на ваучери. А при положение, че държавата може да определи кой какви доходи има, това е най-добрият вариант”, заяви Бенчев.

По думите му в момента периодът е такъв, че рафинериите в Европа отчитат свръхпечалби.

“В момента, понеже се използва руски петрол, и той е по-евтин, се случва ужасна свръхпечалба, европейските рафинерии работят с руски нефт. Нашата рафинерия прави същото като останалите в ЕС. Периодът е такъв, че има повече свръхпечалби за рафинериите, но имаше период без печалби”, посочи Светослав Бенчев.

Експертът посочи, че цените по бензиностанциите са на нива от преди войната в Украйна, с 20 ст. повече. 

“Има 20% официална инфлация, всички сметки нараснаха, десетки хиляди левове са вече сметките за ток на бензиностанциите”, уточни експертът. 

И посочи тревожна тенденция – има недостиг на дизел по бензиностанции в Европа.

“Търсенето е доста голямо, последните дни има проблеми в една от рафинериите в Румъния, защото смениха руския нефт с казахстански и имат проблем.
Докато рафинерията в Бургас работи, ние няма да имаме проблеми с доставките за горива“, категоричен беше Бенчев.

Гостът определи трите законопроекта в НС, свързани с горивата, като противоречиви, прогнозира, че могат да създадат проблеми в сектора. 

“В момента свръхпечалбите се таксуват с 33%, предлага се да се обложи на входа, ако това стане, няма да има свръхпечалби. Държавата трябва да си избере какво иска и как да го направи”, каза Бенчев.

А различните цени на горивата в населените места оправда с начина на пренос и с конкуренцията.

Цялото интервю можете да проследите ТУК