Увеличат ли акциза за горивата, цените по бензиностанциите тръгват нагоре

Интервю на Светослав Бенчев, гл. юрист на БПГА за Bulgaria on Air

Без акциз за втечнения нефтен газ и метана за автомобилите до 30 юни 2025 г. Това решиха депутатите през 2022 година. Финансовият министър обаче обяви, че държавата свети в червено и трябва промяна на данъците.

“Това означава поскъпване с 24 ст. за литър втечнен нефтен газ, при метана общо около 35 ст. на кг ще бъде увеличението. Това няма да е голям удар за бензиностанциите, но всяко увеличение на акциза се отразява автоматично в цената на колонката”, заяви главният юрист на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Светослав Бенчев в “България сутрин”.

Той смята, че държавата не би прибрала особено големи средства при връщане на акциза и посочи, че днес трябва да излезе пълният пакет с данъчни закони. 

Засега ситуацията с цените на дизела и бензина е сравнително спокойна, стана ясно още от думите на Бенчев пред Bulgaria ON AIR. 

“Цените са доста добри и има опция да тръгнат още малко надолу. Цените са ни близки с тези, които бяха преди конфликта в Украйна. Нещата са в доста разумни граници. Рафинерията работи почти на пълен капaцитет, имаме и внос, пазарът ни е изключително добре осигурен в рамките на следващите месеци”, коментира гостът.

Бенчев добави, че от Лукойл вече са платили една вноска от свръхпечалбата, очаква се скоро да платят и друга. 

“Изцяло зависи какво иска да направи с тези пари правителството. Една от идеите беше средствата да се използват за ваучери за подпомагане на най-нуждаещите се от населението”, отбеляза главният юрист на БПГА.

“Най-скъпото гориво е метанът, вероятно ще си остане най-скъпото. Хората да не се притесняват и да използват автомобилите си. Няма защо да има паника по бензиностанциите. Оптимист съм, че можем да запазим подобни на сегашните стойности, всичко зависи от икономиката на Китай, какво ще стане в Европа и дали САЩ ще влязат в рецесия. Оптимист съм, че ще посрещнем лятото спокойно”, завърши Бенчев.

Цялото интервю можете да видите ТУК