Бенчев: За година горивата поскъпнаха с около 22%

Източник на информация: “БТВ

„В рамките на три месеца повишението на цените на горивата беше с около 7%, а в рамките на година е около 22% в зависимост от вида им“. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По думите му от 6 месеца има тенденция за поскъпване на горивата от около месец има стабилизация. За да има повишение или понижение на цените на пазара, трендът в цените на международния петрол трябва да бъде постоянен в продължение на 10-15 дни, уточни експертът.

„Това се дължи на цената на суровия петрол. Потребителят от касовата бележка може да види колко е цената на самата суровина, на труда и на това, което държавата прибира като акциз и ДДС. Ние няма къде много да оперираме в тези 60% акцизи и ДДС и тези 30%, които остават за всички останали разговори“, обясни Бенчев.

Той отрича да има спекулативно поскъпване на горивата у нас през лятото.

„Обратна тенденция на поевтиняване едва ли ще има, защото през последните години не се проучват нови находища за природен газ и за нефт, а потреблението ще продължава да се повишава, което ще води до повишаване на цените“, прогнозира представителят на Българска петролна и газова асоциация.