Ето какво ни чака: Нелека зима и плавно увеличение на цените на горивата

Зелените политики на ЕС за транспорта ще развият черния пазар при вноса на горива от Турция

Цените на горивата по международните пазари са от една страна добра новина за производителите, а от друга – това е максималното ниво за потреблението, особено за все още не добре активния бизнес климат. Още през юни бяха достигнати нивата от 80 долара за барел. Самите производители на черното злато не искат да увеличат добивите, за да поддържат цените. В същото време са достатъчно търсещи да реализират своя продукт. Затова и смятам, че нивата от 74 – 80 долара за барел са цени, които ще виждаме през следващите месеци. Това обясни пред 3eNews и Dir.bg Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.
 
По думите му българския пазар на дребно изоставаше с 25 до 30 дни, спрямо международните цени в последните месеци.
 
“На световните пазари цените са в повишение от февруари до края на юни. И заради политическа несигурност, очаквания за пандемия и други фактори българският пазар изостана. Така в началото на юни имахме едни наистина ниски нива по бензиностанциите, спрямо адекватните дневни цени. И това бе основната причина да споделя, че ако цените на международните пазари се задържат на тези нива, то ще бъде нормално у нас да се наблюдава увеличение от 5-6 стотинки през юли”, обясни Терзиев.
 
Той отхвърли твърдението как милионите пътуващи за море и почивки хора са потърпевши от високите цени.
 
“Миналата година имаше понижение на цените преди сезона. Това, което виждаме в момента, като се махнат акцизите и ДДС и като гледаме цените в съседните страни е очевидно. Трябва да е ясно на всички, че цените у нас са много ниски и потребителят в момента се възползва”, смята Терзиев.
 
В същото време и компаниите от сектора имат добри обороти спрямо нивата им от миналата година. Тогава тези нива на потребление бяха ниски заради пандемията.
 
“Очакванията за пазара са мои като на търговец на този пазар. Те не са плод на някаква тайна информация и ние искаме да имаме стабилни цени, с устойчив пазар.”
 
Ръста в цените на тока удари и търговците на горива
 
Повишението на електрическата енергия също оказва сериозно влияние върху бизнеса ни, обясни още специалистът.
 
“С притеснение си представям какво ще се случва през ноември и декември, защото в момента плащаме три пъти повече за ток, отколкото през миналата година. Тоест ако в момента аз трябва да платя три пъти повече за електроенергия или трябва да затворя, или да увелича цените”, уточни Терзиев.
 
Само от високите цени на тока веднага се увеличават условно-постоянните разходи, което води до необходимост да се търсят начини да се издържа търговският обект. И тук вариантите са два – единият път е да се обработват двойно по-големи количества гориво, за да се намалят условно-постоянните разходи. А другият вариант е да се увеличат цените на колонката.
 
“На всички е ясно, че няма как на един свободен пазар на горивата изведнъж рязко да се вдигнат два пъти оборотите, не и без държавна подкрепа. И така остава да се увеличат разходите за издръжка и като се качат надценките”, уточни специалистът.
 
Според него, при равни условия и сравнително една цена на петрола, в следващите няколко месеца и ще имаме бавно покачване. Това ще е заради високите постоянни разходи, което ще се пренесе върху цената на стоката. “Подобна е ситуацията в Сдружението за модерна търговия, леката индустрия. Просто високите цени на енергията ще доведат до покачване на цените. С колко и как точно ще стане това не мога да кажа. Аз се надявам, че ако имаме една нормална пазарна среда и се разминем без сериозен локдаун, да успеем да понесем увеличението в рамките 2-3 стотинки за литър гориво. Но това са само моите надежди”, уточни още Терзиев. По думите му покачване обаче ще има и при природния газ и метана – всеки вижда как в последните месеци се увеличава цената на този вид алтернативни горива.
 
А през зимата?
 
Специалисти вече говорят как след 15-20 септември може да изпаднем в една четвърта вълна на коронавирус. Тези фактори ще окажат много негативно влияние на пазара през есенно-зимния период.
 
“При едно свито потребление е ясно какво ще се случи на пазара. От една страна колкото по-малко продаваш, толкова по-висока трябва да ти е надценката, за да се издържаш. В същото време ако оборотът секне значително, то тогава се преминава в “режим на самосъхранение”, чиято цел е просто да се премине през тежкия период. В момента е много трудно – докато не видим резултата от съставяне на правителство и желанието или нуждата да се пристъпи към ограничаване на обществения живот.
 
А всичко това ще се случи в началото на отоплителния сезон през октомври и всички тези фактори създават много неизвестни. Дори в края на август ще бъде трудно да се предположи какво точно предстои да се случи до началото на зимата по отношение на цените.
 
Европейското данъчно законодателство и CO2
 
В момента на европейско ниво всичко се върти около въглеродните емисии, които оказват негативно влияние и върху българската енергетика. Ние започнахме да си говорим за вредните емисии при цена от 12-13 евро на тон. Сега те вече са на нива от над 50 евро/тон. А разликата за година и половина е около пет пъти. Така хипотезите в тази политика ще бъдат ясни в следващите няколко години. Едно е сигурно обаче: Европа иска да се адаптира към плана за ограничаване с 55% на въглеродните емисии до 2030 г., спрямо 1990 г. Така ще се постигне неутралност до 2050 г.
 
Тази неутралност обаче ще ни струва пари. Тя ще бъде пагубна за някои бедни народи в ЕС, дори и около Европейския съюз, смята Терзиев.
 
А стъпките с които Европа прилага цялото това мероприятие вече не са бързи, ами са направо в галоп. Нашите очаквания са потребителят да бъде информиран, че “колкото сме зелени и колкото сме красиви”, има опасност да останем “и толкова пешеходни и в невъзможност да се придвижваме”.
 
Аз виждам следното в този план, който един ден чрез директиви и мерки ще стане принудително изпълнителен. Първо очаквам в нашия сектор да се смени начинът за определяне на акциза. Той ще премине върху въглеродното замърсяване – калоричност и гигаджуали. Това ще покачи от една страна цените, смята Терзиев.
 
В същото време се говори за въглеродни емисии и тяхното закупуване от бизнесите, свързани с потребление на енергия в транспорта и сградите. Тоест ако вие сте превозвач, ще трябва първо да платите по-висок акциз, а след това да си закупите и квоти заради замърсяването.
 
Поскъпване на биогоривата
 
Третата част е промяна на оценката при използването на възобновяеми или алтернативни горива. Това, което ние в последните 10 г. наричаме биогорива, все по-често се нарича вече хранително-вкусова промишленост. А целта на Брюксел е от отпадъци и замърсяване да правим биогорива. А тези цени са в пъти по-високи от нормалните биогорива. Ако се заговори за производство на синтетични горива от уловен въглероден двуокис и зелен водород и да заместят до 15-20 или дори 100% конвенционалните горива през 2050 г. то трябва да знаем няколко неща.
 
На първо място производството на водород чрез електролиза ще струва около 6 лева за килограм. Ако приемем че вече няма да се използват растителни масла и спирт за биогорива, ако ще се търсят други източници за производство от въглероден двуокис и зелен водород при много излишна енергия в слънчеви и ветровити дни, то тогава обявените от нас цени наскоро, може дори да бъдат оптимистични, обяснява председателят на БПГА.
 
“Само един пример ще дам в днешно време за производството на биогориво от растителна олива като първо поколение гориво като рапицата например. Разликата с второ поколение биогорива е около 400-500 лева на тон. И ако приемем, че до няколко години трябва да преминем към второто поколение биогорива, то цената ще се покачи. Да не говорим, че и в момента няма такова производство на горива от второ поколение”, припомни Терзиев.
 
“Тук възниква въпросът кой ще плаща тази сметка? Ако на европейския потребител доходите са 4-5 пъти по-високи от нашите доходи, то при нас това преминаване ще бъде сериозен проблем. Аз не съм убеден, че тези бързи мерки на ЕК ще доведат до сериозна реализация. И типично по брюкселски след 5-6 години ще кажем, че тези политики създадоха други проблеми”, категоричен бе той.
 
Според специалиста идеята за трансграничен въглероден данък е чудесна, но у нас се питам как точно ще се случи това. Ако у нас вдигнем акциза, сложим едни модерни възобновяеми горива и други нови технологии. А в същото време от Република Турция ще идват по 1000 турски ТИР-а с пълни резервоари. Те като страни извън ЕС могат да правят каквото си поискат. И какво ще се случи? Ще се развие черният пазар на горива. Същото е положението на границата между Румъния и Молдова.
 
“Тук буквално ще започне разнасяне на едни бидони в едни бусове, защото това ще бъде единствения начин да оцелееш”, коментира Терзиев.