Горивата ще поскъпват, но нива от 3,20-4,00 лв. за литър са силно преувеличени

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация за “Бизнес старт”, Bloomberg.tv

Цялото интервю можете да видите ТУК

 

Горива на пазара има, складовете работят, а паниката от изминалия ден е предизвикана от слухове и нерви. Това заяви Живодар Терзиевпредседател на Българската петролна и газова асоциация, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Рафинерията на “Лукойл” до Бургас работи на пълна натовареност за вътрешния пазар, като дори изнася за Румъния и други пазари, увери Терзиев.

“Психозата, че рафинерията затваря е типично българска – населението се информира от социалните мрежи… Цените ще са сигурно високи за известно време, но няма нужда от паника. Цените на горивата ще пълзят още нагоре, но нива от 3,20-4,00 лв. за литър са силно преувеличени.” 

Заради повишеното търсене в сряда са били отворени извънредно складове, тъй като някои бензиностанции са изчерпали наличното си количество – според Терзиев само между 17 и 22 часа в сряда са били продадени в пъти повече количества, “отколкото бихме продали за трите дни от сряда до петък.”

Няма проблеми с петролните терминали по източното крайбрежие на Черно море, производството на Балканите е достатъчно, а и има нефтени суровини за следващите седмици, каза Терзиев. За момента войната в Украйна не влияе на доставките до България.

“Ако спрат доставките от Руската федерация, ще се намерят алтернативи от Ирак, Саудитска Арабия, Либия… Проблемът е, че цената ще ескалира, защото логистиката е по-сложна.”

Терзиев не коментира дали е имало целенасочено всяване на паника на пазара и добави, че се надява, че няма спекуланти.