Андрей Делчев, Българска петролна и газова асоциация: Складовете са пълни, имаме запас от горива

Интервю на Андрей Делчев – изпълнителен директор на Българска петролна и газова асоциация за БНТ.

Цялото интервю можете да видите тук

Паниката за горивата у нас не е базирана на никакви обективни факти. Това заяви за “Денят започва” изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев след като опашки от автомобили се извиха на бензиностанции в София и в други градове на страната снощи заради опасения, че цените на бензина ще скочат.

Той подчерта, че складовете са пълни.

“Ние сме в постоянен контакт с Държавния резерв, и с рафинерията, която снабдява огромното количество горива в България. Рафинерията работи, има резерви, има горива. Складовете на фирмите са пълни. Държавния резерв поддържа 90-дневен запас от горива”, увери Делчев.

Той сподели, че вчера някои фирми, които не са членове на петролната асоциация, спекулативно са вдигнали цените с 30 – 40 стотинки и са нагнетили паника.

Днес няма опашки пред бензиностанциите, а цените са такива, каквито бяха – с малко увеличение отпреди ден-два и горива има. На големите вериги цените на горивата са под 3 лева, на по-малките бензиностанции са опитали по-високи равнища, каза още той.

Делчев предупреди, че паниката води до повишено търсене, от своя страна то ще доведе до скокообразно повишаване на цените и е по-добре да не си причиняваме това.

Делчев отново подчерта, че горива има и запаси има достатъчно, както и че доставките не са нарушени.

 

Източник: БНТ, “Денят започва”