Няма недостиг на горива у нас, паниката сред хората е неоснователна

“Не очакваме шокови поскъпвания”, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Интервю на Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация

Цялото интервю можете да видите ТУК

Огромни опашки пред бензиностанциите у нас. На места литър гориво струва над 3 лева.

Не виждам шоково поскъпване на горивата и към сутринта. Поне на бензиностанциите на Българската газова и петролна асоциация бензинът и дизелът са по 3 лв., а на някои места – под 3 лв. Тази сутрин в различните места на София цените са различни – от 2,80 лв. до 2,90 лв. Зависи от обектите”, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация за “България сутрин”.

Той отбеляза, че в Стара Загора дизелът е 2,70 лв.

“В други градове в страната ситуацията е подобна. Нищо извънредно не се случва. Няма недостиг на горива в страната, доставките са осигурени. Ако на някои места горивата са свършили поради засиленото потребление през изминалата нощ, то доставките ще бъдат възстановени възможно най-бързо”, успокои Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му има паника, която не е била необходима.

Цените ще вървят леко нагоре, което е съвсем нормално. Но шокови поскъпвания не очакваме. Паниката е неоснователна, не мога да ви кажа откъде тръгна. На бензиностанциите на Българската петролна и газова асоциация не може да говори за никаква спекула. Ако има поскъпване – то е в рамките на няколко стотинки. От доста време говорим, че ще стигнем тези 3 лв., но вярвам да е утре”, подчерта той.

Светослав Бенчев поясни, че ескалацията в Украйна оказва влияние на международните пазари.

Източник: Bulgaria on Air