Ръст в цените на горивата, не сме готови за масова електрификация

интервю
За Българската петролна и газова асоциация (БПГА) традиционно важно е сътрудничеството с министрите на икономиката, финансите и околната среда. Пред Радио Стара Загора председателят й Живодар Терзиев обаче се въздържа от коментар на предложените трима кандидати в проектокабинета на „Има такъв народ“. Оценка ще бъде направена след активна работа с министри от редовно избрано правителство, категоричен бе той.
 
В отговор на въпрос има ли смисъл от функционирането на Държавната петролна компания Живодар Терзиев посочи, че решението за създаването й бе политическо, като най-вероятно ще е политическо и за нейното бъдеще.
 
„Не заработи по начина, по който бе представена и в момента е в стадий на безвремие.“
 
През последните седмици у нас се наблюдава плавно поскъпване на дизел и бензин, но цените остават най – ниските в рамките на ЕС. Само Молдова и Турция поддържат още по-ниски стойности на горивата на Стария континент. В краткосрочен план горивата на българския пазар ще продължат във възходящ тренд, прогнозира председателят на БПГА, като изтъкна скока на природния газ и тока. От началото на годината покачването на колонките в бензиностанциите е от порядъка на 15 стотинки, уточни Терзиев. Задава се и ръст на пропан-бутана с около 10 стотинки за литър, очаква се и корекция в цената на природния газ и метана, използван като автомобилно гориво, предупреди той. Според най-песимистичния вариант в контекста на Зелената сделка цените на горивата могат да надхвърлят ръст от 40%.
 
Пътят на България в електрификацията е осеян със сериозни предизвикателства. За да се стимулира масовото въвеждане на електрически превозни средства, Регламент за разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива ще изисква от държавите членки да гарантират, че станции за електрическо зареждане на леки и товарни автомобили са инсталирани на всеки 60 км по основните магистрали до 2025 година. Председателят на БПГА  изрази съмнения, че това е постижимо в заложените кратки срокове, както и опасения, че петролната индустрия няма да е основният играч на пазара на електрическа енергия за транспорта. 
 
„Държавата трябва да се намеси, ако желае. Дълбоко се съмнявам, че бензиностанциите ще са онова място, където камиони или леки автомобили ще спират, ще зареждат по 30 – 40 минути, защото няма електрическа мрежа, която да издържи(…) Убеден съм, че ако това се случи ще има редовно квартали, които в петък следобед или в понеделник сутрин ще са без ток“, коментира в заключение Живодар Терзиев.