Асен Василев: Без дерогация за руския петрол, България няма да подкрепи санкциите

Източник: БНТ, новините

 

Най-вероятно ЕС няма да се постигне съгласие по новия пакет санкции срещу Русия през този уикенд. Това заяви в студиото на “Говори сега” вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна – ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите, категоричен е той.

“Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия. Другата е, че има да се довършат допълнителни сероочистки и инсталации в “Лукойл Нефтохим”, а и както знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-ниска от цената на “Брент” на международните пазари”, каза Асен Василев.

Технологично “Лукойл” може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване на Бургас и проблеми за околната среда. В момента взимаме газ по южния газов коридор. “Булгаргаз” имат договорени танкери до края на юли. След това влиза общоевропейската покупка от Съединените щати – 50 млрд. куб. метра газ, уточни той.

Преговорите за доставки на природен газ се водят от “Булгаргаз”, а не от частни фирми.

“Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане”

Работи се да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво.

България вече не може да разчита на “Газпром”, защото те са се доказали като абсолютно нелоялен партньор и ненадежден контрагент, категоричен е Асен Василев. Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация, коментира още той.

“Парламентът ни позволи всичко, което е поискала Украйна като помощ, да ѝ бъде дадено. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този конфликт и правим всичко възможно, за да може тя да спечели”, заяви вицепремиерът.

Василев е убеден, че Украйна ще излезе като победител във войната с Русия, но изрази мнение, че конфликтът ще продължи поне четири-пет години, което означава военна икономика. Въпреки това според Василев няма да има драматично обедняване.

Цените на енергоизточниците със сигурност ще бъдат по-високи в целия свят. Цените на храните със сигурност ще се качат, тъй като и Украйна, и Русия са огромни производители на жито, зърнени култури и износители на световния пазар. Логистиката, особено черноморската логистика, ще стане много по-скъпа, тъй като се водят военни действия в съседство.

Асен Василев отговори на превозвачите защо не може да има намаляване на акциза на горивата наполовина:

“Първата причина е, че сме с най-ниския акциз в Европа и те не дават допълнителни дерогации. Втората причина, специално за превозвачите е, че махайки акциза, те ни казват “дайте ни милиард и половина субсидия”. Ние трябва да ги вземем от данъците – вашите, моите, на всички работещи граждани. Тук не страда бюджетът. Въпросът е – искат ли останалите данъкоплатци да финансират превозвачите?”

Акцизът на газа и електроенергията обаче може да бъде премахнат, защото европейските регламенти го позволяват, уточни той.

Като средства заводът за производство на батерии е под 10% от общата сума по Плана за възстановяване, уточни вицепремиерът. Останалите пари са за Спешна помощ, за градските железници, за геотермална енергия. Най-голямото перо по плана за въстановяване е огромна програма за саниране на жилищните сгради.

Първото искане за плащане към Европейския съюз ще излезе на 30 юни и ще влезе в бюджета в рамките на тази година. Най-важната част в Плана за възстановяване са реформите, втората важна част са проектите, за които министерствата имат свобода да организират търгове от две седмици насам.

Не мисля, че коалицията трябва да остане цяла заради пари, а за да работи за българския интерес, каза още Василев.

“В момента, в който спре да работи за българския интерес, мога да ви гарантирам, че аз лчно ще помоля нащата парламентарна група да гласува против тази коалиция”, допълни той.

Целият разговор можете да видите във видеото