С 25-30% по-скъпи горива този Великден, цените у нас са най-ниски в ЕС

Цялото интервю на Андрей Делчев можете да видите ТУК

За ново поскъпване на горивата предупреждават от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите. 

Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви в студиото на “България сутрин”, че в момента плащаме с 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

“България традиционно е с най-ниските цени на горивата в ЕС, така е и в момента. Вчера имахме среща с премиера, секторът беше представен на 100%, с малки изключения. Ако решите да купувате различни горива от тези на “Лукойл – Нефтохим”, ще платите поне 100 лева повече на 1000 литра. На входа на веригата складовете и рафинерията продават на най-ниски цени от цяла Европа“, обясни той.

Анализът на данните показва още, че маржът на търговците на дребно също е много нисък, някъде под 7% – 15-16 стотинки.

“Анализът показа, че няма злоупотреба никъде по веригата и цените са най-ниски. Призивът на премиера за минимални надценки се спазва. Цената по бензиностанциите е на едно плато. Цената на дребно изостава от поскъпването на суровия петрол. Надявам се поне до празниците да остане така. Въпросът е дали бензиностанциите могат да издържат при тези маржове“, каза още Делчев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и протестите на превозвачите, които, по думите му, казват, че не могат да се приспособят към новите пазари и искат държавата да отпусне пари. 

“В момента бюджетът печели повече заради високите цени на горивата и по-високото ДДС. Другият вариант е държавата да търси начин да намали ДДС-то върху горивата, но в такъв случай масата пари в бюджета, които се разпределят за енергийни помощи, ще бъде по-малка, защото ще отиде за транспортните фирми. По-скоро трябва да се мисли към приспособимост към пазара. Намаляване на акциза не е опция. ЕС е наложил минимум и ние сме на минимума, няма накъде да го сваляме. Ако държавата коригира акциза или ДДС, ще има ефект върху крайната цена”, разясни Делчев.

Изпълнителният директор на БПГА посочи, че пазарите се колебаят, тъй като в момента има доставка на руски петрол, но от друга страна има риск ЕС да наложи забрана за вноса му. Търговците са в несигурност, затова цените са все още високи.

“Ако цената на суровия петрол се запази такава, натиск върху цените на дребно ще се получи единствено от ниските маржове. Те водят до това да излезеш от бизнеса или да оцеляваш с малко по-високи цени. 4 лв. за литър ми се струват абсурдни”, изтъкна Делчев.

Източник: БГ On Air