Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Бензинът и дизелът са поскъпнали с около 20%

Цялото интервю на Светослав Бенчев аза БНТ можете да видите ТУК

 

Ние сме национално отговорни компании. Правим всичко възможно, за да може кризата, през която минава държавата, да бъде по-лесно приета от хората, увери Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Той заяви, че картел в сектора никога не е имало. „Ние сме едни от най-проверяваните сектори. Винаги сме спазвали законодателството и ще продължим да го правим“.

В “Денят започва” Бенчев припомни, че в Полша, където руският нефт достига по тръбопровод, цената е с 20 ст. по-висока от рафинерията в Бургас.

Петролните продукти са борсови суровини. Те не се съобразяват със заплатите, които хората получават в една или друга държава. Проблемът не е, че горивото е скъпо, а че заплатите са малки. Ние сме индустриална асоциация и отговаряме за това, което се случва в сектора, обясни Бенчев.

И показа графика, според която цената на горивата в България от 24 февруари до 14 април е била по-ниска от тази в Гърция. „В Гърция имаше скокове на цената както на едро, така и на дребно. И ние не отразихме в България. Ние не отразихме тези 120 – 130 долара за барел“, посочи той.

Призна, че цените вървят нагоре, но не толкова, колкото в Западна Европа, Гърция и Румъния. Бензинът и дизелът, по думите му, са поскъпнали с около 20%.

Печалбата в сектора в момента е съвсем минимална. През цялото време се опитваме да поддържаме цени, които позволяват на българите да продължат своя живот. Но да не бъркаме марж с печалба. С марж ние покриваме разходите, които при нас също са се увеличили – електричество, складове, рафинерия, бензиностанции, заплати за хората, посочи още Светослав Бенчев.

И изрази надежда да не се стига до налагане на ембарго върху руските продукти. Ако това се случи, цените трайно ще се увеличат с 50 – 60 ст.

Източник: БНТ