Българската петролна и газова асоциация избра своя нов Председател

На Общо събрание, което се проведе на 12.12.2023 година, членовете на Българската петролна и газова асоциация избраха нов Управителен съвет, както изисква Уставът на организацията. От своя страна Управителният съвет избра своя нов председател – г-н Светослав Бенчев.

Членовете на БПГА благодариха за успешната дейност на досегашния председател – г-н Живодар Терзиев, който оглавяваше асоциацията в продължение на два мандата. Според Устава мандатите на един и същи председател са ограничени именно до два.

Г-н Бенчев е част от екипа на БПГА от 2010 година, започвайки своята дейност като експерт по европейско и международно право. От 2015г. изпълнява длъжността юрист, а от 2019г. – главен юрист, длъжност, която заема в асоциацията до избирането си. През годините  е участвал в множество форуми, международни и национални работни срещи, работил е върху различни правни и нормативни въпроси. Познава отблизо дейността на асоциацията, особеностите на бранша, развитието и тенденциите на пазара на течни горива.

Светослав Бенчев е възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил-Философ”. Той продължава образованието си в университета „Робърт Шуман” в Страсбург в областта на международно и европейско право. Завършва магистратура „Общностно право” в университета на Люксембург, след което специализира в Съда на Европейския съюз.

Работил е в частния сектор във Франция. Има магистратура „Право на интелектуалната собственост” от Центъра за изследване на интелектуалната и индустриална собственост в Страсбург. Съосновател на Асоциацията на българските студенти в Страсбург. Автор на статии, свързани с правото на ЕС в областта на данъчната политика и двойното облагане, със Закона за запаси от нефт и нефтопродукти, Закона за данък добавена стойност и др., както и на публикации в българския печат по актуални въпроси.

Владее френски и английски език.

 

*Българската петролна и газова асоциация е основана през 1999 година. В момента тя обединява 16 компании, които държат над 70% от пазара на горива.

БПГА е национално представителна организация. Член на Българската стопанска камара.

Източник: БПГА