БПГА партньор на НСА в събитие за Деня без загинали на пътя

С апел за безопасно шофиране студенти от специалността „Автомобилен и мотоциклетен спорт“, катедра „Технически и ледени спортове“ на Национална спортна академия „Васил Левски“ инициират събитие в рамките на Дните на безопасността на пътя като част от кампанията на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL.

Събитието ще се проведе на 20 септември 2023 г. (сряда) от 10:00 ч. на полигона на Национална спортна академия „Васил Левски“ (на територията на кампуса в Студентски град).

Под мотото „Остани жив! Пази живота!“ („Stay alive and save lives“) инициативата цели да обедини българските студенти около социалната кауза за безопасност на движението по пътищата, както и да постави акцент върху проблема сред младите шофьори.

Нагледно ще бъдат демонстрирани различни ситуации в контролирана среда, както и фактори, влияещи пряко върху безопасността на пътя. Участниците ще видят професионално шофиране с учебен автомобил и мотоциклет, симулации на челен удар, за бързина и реакции, както и изпробване на алко-очила. В демонстрация, изпълнена от специалисти на Българския Червен кръст, студенти и граждани ще наблюдават оказване на първа долекарска помощ на пострадали в пътно-транспортно произшествие.

Събитието се организира от НСА „Васил Левски“ в партньорство с Български Червен кръст, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Българска петролна и газова асоциация.

Кампанията на ROADPOL се провежда за осма поредна година в цяла Европа. Тази година 20 септември е определен за Ден без загинали на пътя, като целта е да се организират събития, с които да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и страната ни.

Източник: НСА