Експерт: Поскъпването на горивата ще продължи

Източник на информация: “БНТ
 
Поскъпването на горивата ще продължи. Принципите затова са обусловени единствено от свободния пазар. Това заяви в “Денят започва” Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. По думите му горивата ще продължат да поскъпват и то драстично до две години, ако параметрите на “зелената сделка” останат същите.
 
“Най-драстично ще бъде поскъпването на пропан-бутана, горивото, което се използва от най-бедната част от населението, защото, ако сега акцизът е 18 стотинки на литър, това, което предвижда “зелената сделка” е 40 стотинки само увеличение на акциза, плюс още една компонента, около 80 стотинки. В този смисъл пропан-бутанът ще се превърне в луксозно гориво”, допълни Светослав Бенчев.
 
По думите му за една година има поскъпване в рамките на 27 – 28 процента за бензина и дизела.
 
“Цената на суровия петрол за същото време се увеличи със 100% – през октомври миналата година е била 40 долара за барел, сега е над 80 долара за барел”, уточни Светослав Бенчев.
 
Според него това поскъпване на бензина и дизела е нормално и очаква то да продължи, защото цените на суровия петрол продължават да растат на международните пазари.
 
Светослав Бенчев подчерта, че в момента няма друг фактор за увеличението, освен цената на суровината. Данъци и акцизи сега са на същите нива като през миналата година.
 
“Пазарни са принципите, вижда се и на територията на страната и между веригите в различните градове цените ни са различни. На пазара има конкуренция, тоест единственото, което определя цената на горивата в момента, е свободният пазар”, каза още представителят на Българската петролна и газова асоциация.
 
Вижте целия разговор във видеото.