Как ще се движат цените на горивата у нас

Интервю на г-н Живодар Терзиев, Председател на Българска петролна и газова асоциация, за bTV

 

През 2022-ра за разлика от други години, цените на горивата не се увеличиха в отпускарския период, а се задържаха на нивата от юли. Това беше и прогнозата на  Живодар Терзиев от българска петролна и газова асоциация. 

Цените се определят предимно от международните пазари, а от две седмици те се понижават. Дали това ще се усети от българските потребители?

“Ще си позволя да припомня една ситуация от април, май и юни, когато при адско покачване на цените на международните пазари и и нужда да увеличим цените на колонките, имаше държавно-политическа намеса, която задържа цените за потребителя. Както знаем от законите на физиката, както има въздействие в една посока, рано или късно се появява равно по сила и обратно по посока друго действие. Затова и не виждаме толкова бързо и уверено понижение на цените, обясни Терзиев”. 

По думите му – пазарът има нужда да се саморегулира. 

“Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, колкото по-малко въздействат, колкото той е по-спокоен, толкова потребителят е по-доволен и икономиката страда по-малко”, коментира г-н Терзиев 

Цялото интервю можете да видите във видеото ТУК