Министърът на финансите се срещна с представители на БПГА

Министърът на финансите Росица Велкова-Желева проведе среща с председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев, на която присъстваха заместник-министърът на финансите Александър Свраков, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите  Борис Михайлов, Павел Геренски, директор на Агенция „Митници“, както и Светослав Бенчев, юрист на асоциацията.

„Няколко са актуалните теми, които попадат във фокуса на днешната ни среща. Първата е свързана с 25-те стотинки помощ, която беше въведена в законодателството като доброволна. Голяма част от бензиностанциите се включиха и към момента по тази мярка се изплащат средно около 1 млн. лева на ден, което дава сигнал, че определените за нея средства ще стигнат до месец ноември“, каза министър Велкова.

Тя допълни, че целта на срещата е да се получи обратна връзка за прилагането на мярката, за проблемите и спънките, които съществуват пред контрола ѝ. „Тази информация би била полезна за Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“, заяви министърът на финансите.

Председателят на БПГА Живодар Терзиев увери, че работят много добре с двете приходни агенции. „Знаем, че мярката беше предприета бързо, но ние приехме ангажимента като отговорен сектор и се постарахме да я интегрираме в търговската мрежа, така че помощта да бъде предоставена на потребителите по възможно най-добрия начин. Към настоящия момент по-голямата част от търговците се включиха в прилагането ѝ“, каза още той.  

По време на срещата беше обсъден хоризонтът пред мярката, сезонният пик на помощта, необходимостта от анализ и случаите на злоупотреби. Във фокуса на дискусията попаднаха и други актуални теми, сред които необходимостта от диверсификация, цените на горивата, мерките, които се предприемат на европейско ниво в отговор на войната в Украйна, и възможностите за реакции от страна на сектора.

 

Източник: Министерство на финансите