В разгара на летните пътуванията цените на горивата отново се повишиха. За месец поскъпването е с близо 10 стотинки на литър, показва специализираният портал Fuelo.

„При пропан-бутана наистина има поскъпване и то се дължи на това, че от 1 август с влизането в сила на бюджета за 2023 г. беше премахната нулевата акцизна ставка за него. Това означава поскъпване с 25 стотинки с ДДС за литър. 5 стотинки е поскъпването при метана отново заради връщането на акциза“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

По думите му увеличаването на цените на горивата няма нищо общо със сезона, а се дължи изцяло на повишаването на цените на суровия петрол  и на готовите продукти.

„Надявам се, че тази ситуация ще е временна. Според мен тя се дължи главно на факта, че една част от рафинериите в Европа и в САЩ имат технически проблеми с производството на готови продукти и това води до покачване на цените“, допълни Бенчев.

Коментара на Димитър Хаджидимтров от Асоциация на търговците, производителите и вносителите на горива – гледайте във видеото!