Светослав Бенчев: Цените на горивата няма да надвишат 3 лева за литър

„Докато имаме рафинерия, която произвежда нефтопродукти, България няма да има проблем с дизеловото гориво“, категоричен е той.

„Продължава нарастването на курса на суровия петрол – 84 долара за барел. Възможно е до края на годината да достигне 100 долара за барел“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

„Продължават да растат котировките на международните борси. Това се дължи на множество фактори. Част от рафинериите в Северна Африка имат затруднения, което води до недостиг на дизелово гориво в Европа. Руският нефт се преработва в Северна Африка и се доставят в Западна Европа“, уточни той.

Според него цените на горивата няма да надвишат 3 лева за литър на колонките. Бенчев коментира и по-високите цени на горивата в части от Северна България.

„Логистиката е важна част от цената на литър гориво. В малките населени места, които са отдалечени от петролните бази и логистиката се извършва с цистерни, е нормално цените да са малко по-високи. Търговците могат да продават на по-високи цени, ние сме в пазарна икономика. Клиентът може да реши дали да зареди при него или да отиде в друга бензиностанция, където цената е по-ниска“, посочи той.

„Докато имаме рафинерия, която произвежда нефтопродукти, България няма да има проблем с дизеловото гориво“, категоричен е юристът от Българска петролна и газова асоциация.

„Заради производството на продукти с руски петрол потребителят получава по-ниски цени. В България 78 евроцента производствената цена на бензина. В Румъния е 89 евроцента. В Гърция – около 90 евроцента. Подобно е при производството на дизела. Нито една компания не може да продава на производствени цени, тъй като се нарушава Закона за защита на конкуренцията“, допълни Бенчев.

Ако рафинерията на Лукойл спре да работи с руски петрол, цените на горивата ще бъдат над 3 лева за литър, каза още той.

Източник: bTV