Започна кампанията „С бистър ум зад волана“

В Националния пресклуб на БТА започна кампанията „С бистър ум зад волана“. Целта й е превенция на пътните произшествия, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори.

Съвместната инициатива е на Българската петролна и газова асоциация в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и с медийната подкрепа на БТА.

“Правим стъпка към акцентиране на проблемите, свързани с алкохол и наркотици, при движение с моторни превозни средства (МПС). Кампанията ще бъде проведена по бензиностанциите, членове на “Българската петролна и газова асоциация” (БПГА). Ще има информационна и практическа част. В голяма част от бензиностанциите, които се включват в кампанията, са поставени средства за проверка на нивото на алкохол. Ще има възможност за предоставяне на еднократни тестери на водачите”, обясни Живодар Терзиев, председател на БПГА.

В обектите, където има стационарни апарати за тестване на нивото на алкохол, ще бъдат инсталирани компютри с връзки към сайта на МВР за проверка на постъпили нарушения към водачите или конкретно МПС, посочи Терзиев и добави, че ще има възможност да се подават сигнали за нарушители на пътя.

“Част от обектите ни са предоставили възможност на представители на МВР да извършват широколентови проверки, свързани с нивото на безопасност на автомобилите, състоянието на водачите, както и дали към водача, или моторното превозно средство има издадено нарушение и тяхното връчване”, коментира председателят на БПГА.

Проверките ще започнат в четвъртък на бензиностанции в областни центрове и по магистрали, каза Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА. “Целим се това да не бъде еднократно действие и ще продължим поне до края на годината”, добави той.

В рамките на тази кампания “Пътна полиция” ще партнира, когато организаторът заяви желанието си, но това не означава, че междувременно “Пътна полиция” няма да работи. Проверките и контролът ще продължават да бъдат осъществявани, каза инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ – Главна дирекция “Национална полиция”. Комисар Димитър Мичев, началник на отдел „Пътна полиция“, посочи, че за първите три месеца на 2023 г. са установени над 2400 случая на управление на МПС след употреба на алкохол и над 1200 – след употреба на наркотични вещества.

Източник: БТА, БПГА

Снимка: Христо Касабов/БТА 

Линкът към прессъобщението на БТА можете да видите ТУК